Kalász István
Nehéz idők

Örkény István emlékére

Tisztelt Szobalány,
arra kérem, hogy napközben ne szellőztesse a szobámat, mert heves allergia gyötör, és a szálloda ablakai a parkolóra néznek, a benzingőz meg egyre száll. Köszönöm. Valamint arra is kérem, ne tegyen szappant, azt a 3 darab szállodai illatosat a kézmosó mellé, mert nem kell. Hoztam ugyanis magammal szappant, azt a nagy kéket, ami az érzékeny bőrömre megfelelő. Tehát, tegye el a szappanokat, csak zavarnak.
Köszönettel, a 416-os szoba lakója. S. J. Schmidt:


Tisztelt vendég úr! 416-os szoba.
Én csak kisegítek ezen az emeleten, de holnap szólok a kolleganőmnek. A 3 szappant elvettem a kád mellől, ahogyan kérte. A szekrénykében viszont hagytam mégis 3 darabot, hátha kellene a vendég úrnak. Remélem, elégedett velünk, és máskor is a Hotel Continentál vendége lesz.
Elvira, a szobalány


Tisztelt „nem kisegítő” szobalány?
Vagyis nem Elvira! Remélem, Ön a rendes szobalány, mármint, aki nem kisegít, hanem az igazi. Kérem, gondom van, mert úgy tűnik, nem szólt önnek Elvira kolleganője. Ugyanis tegnap este megint illatos szappant találtam a kézmosó alatti szekrényben, pontosan 3 darab illatozott ott nekem. Kérem, tíz napig lakom itt a szállodában, és hoztam magammal saját szappant. Azt a nagy kéket. Az önökére tehát nincs szükségem. Tehát: kérem, vigye onnan a szappanokat. Köszönöm, Schmidt


Tisztelt Uram,
én kedden nem dolgozom. A kolléganőm tett önnek 3 szappant a fürdőszobába. Kérem, nekünk ezt így kell csinálni, a főnökség nem elnéző a szállodában. A saját szappanunkat elvettem a kézmosó mellől, ahogyan kérte, de odatettem a kád szélére, ahol Ön tartja a saját szappanát. Az önét pedig, azt a nagy kéket a szekrénybe tettem, a többi mellé, ahol saját szappanjainkat tartjuk azért, hogy ha váratlanul új vendég érkezik, biztosan legyen szappan a szobában.
Éva, az Ön szobalánya


Tisztelt Schmidt úr,
a szálloda menedzsere informált, hogy Ön tegnap este a portán panaszt tett a szobalányra. Mivel a vendég nálunk az első, a legelső, sőt, a szálloda szlogenje szerint a legeslegelső, ezért új szobalányt osztottam be Önhöz, aki csakis az ön szobáját felügyeli azon az emeleten. Az eddigi kényelmetlenségért elnézést kérünk a szálloda nevében, és reméljük, hogy a jövőben elégedett lesz velünk. Ha pedig bármi gondja van, hívjon, a 1188-as melléken megtalál, 9-14 óra között.
Köszönettel: Hanna, főszobalány


Kedves Hanne asszony,
sajnos telefonálni nem tudok, konferencián ülök egész nap, és gyakran csak 20 óra után érek vissza a szállodába. Ezért hívtam tegnap este a portást, ön nem volt szolgálatban. És így kapcsoltak, és beszéltem Bey úrral, a menedzserrel, hogy tegyen végre valamit a szappanok ügyében. Hiszen az új szobalány arra gondolhatott, hogy új vendég vagyok, a szappan meg hiányzik, erre kitett nekem három szappant a kézmosó mellé, még a szekrénybe is betett hármat. Vagyis? Az utóbbi napokban annyi a szappan a szobában, hogy számolni sem bírom. Nem lehetne ezt az egészet befejezni?
Prof. Dr. Siegfried J. Schmidt, a 416-os szoba vendége


Mélyen tisztelt Schmidt úr,
szóltam a felelős szobalánynak, hogy ne tegyen több szappant a szobájába. Amennyiben bármilyen gondja van, kérem, hívjon a 1188-as melléken. 8-14 óra között.
Köszönettel,
Hanna, főszobalány


Tisztelt Bey úr!
Eltűnt a saját szappanom! És mi több: minden szappan vele együtt. Tegnap este, amikor fáradtan megérkeztem a szállodába, egyetlen szappant sem találtam. A portást kellett megkérnem, hogy adjon az önök szappanából. Abból, amit amúgy sem bír a bőröm. Kérem, adjanak szappant! Mégpedig olyan kéket, amelyet én hoztam magammal.
Üdvözlettel: Siegfried J. Schmidt:


Tisztelt Professzor Schmidt,
beszéltem Hanna főszobalánnyal a szappanok ügyében. Egyszerűen nem értem, hogyan történhetett, hogy nem volt szappan a fürdőszobában. A szobalányoknak ugyanis ki van adva, hogy mindig legyen szappan /3 db./ a szobában arra az esetre, ha váratlanul vendég érkezne a szállodába. A hibát javítjuk, az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk.
Hakim Bey, menedzser


Tisztelt Hanne asszony!
Ki a fene tett 27 darab illatos szappant a szobámba? Tegnap este azt hittem, megbolondulok, mert pontosan ennyi undorítóan szagos szappant találtam a szobámban! Kérem, én a saját /kék, nagy/ szappanomat kérem, azt akarom, azt, ami nem illatos és fertőtleníti a bőrt. Egész este szellőztetnem kellett a szappanbűz után, a benzingőz meg persze beszállt a szobámba. Már említettem, hogy allergiás vagyok, és így egész éjjel nem tudtam aludni. Könyörgöm, adják vissza a szappanomat!
Schmidt


Mélyen Tisztel Professzor úr,
Ön panaszt tett ránk, hogy túl sok szappan van a szobájában, aztán szóvá tette Bey úrnál, hogy eltűnt a szappana, erre személyesen én a saját kezemmel helyeztem vissza a szobájába minden eltávolított szappant. Plusz, hogy semmire ne legyen gondja, mert Hotel Continentálban a vendég a legelső, még 3 másik fajta szappant is hozzátettem. Úgy tűnik, hogy a szobalány sem tudta pontosan, hogyan járjon el az Ön kérése kapcsán, ő is vitt önnek szappant. Amúgy nem értem, hogy miért gondolja, hogy a szálloda köteles önnek bőrkímélő szappant a szobájába tennie?
A nevem pedig helyesen írva Hanna, nem Hanne.
Hanna, a főszobalány


Tisztelt Hanne,
csak néhány sort írok, most sietnem kell, ugyanis ma én tartok előadást a kongresszusi központban. Szóval röviden: a szekrényben 9 rózsaszín szappan található, a kézmosó mellett 12 zöldes árnyalatú a levendula illattal, az ágyam mellett ugyanebből a fajtából 3 zöldes és 3 rózsaszín szappant helyeztek el. A szekrényben fiókjában is akad szappan bőven. 6 darab zöld színű. A kád északi szélén 3 zöld, a déli sarkán 3 kék és 3 zöld szappanka fekszik. Kibontva, egymásra rakva. Jut eszembe, az ablakpárkányra is tehetnének néhányat, nem? Olyan jól mutatna ott! Mit gondol? Persze, az illat teljesen elvette már az eszemet, és a szemem alaposan bedagadt, nem is tudom, hogyan tartom meg az előadást. Miért nem? Mert egész éjjel nem tudtam aludni, hát kidobáltam néhány szappant az ablakon.
Prof. Dr. Schmidt

Tisztelt Vendég úr,
azt hiszem, a személyzet mindent megtett, elkövetett, hogy jól érezze magát a hotelünkben. Kérem, Ön bizony nem egyszerű eset. Más: ma délelőtt a rendőrség járt nálunk, és azt a vendéget keresték, aki a ház előtt parkoló autókra dobált le szappanokat. Kérem, a maradék szappanokat eltávolítottuk a szobájából, és bizalmasan írom, hogy az adatait megadták a rendőröknek. Schmiodt úr, arra kérem, gondolja meg, hogy panaszt tesz-e rám, mert a végén elbocsátanak. Két gyereket nevelek egyedül.
Tisztelettel üdvözli, Elvira, a kisegítő szobalány


Tisztelt Bey úr,
elnézést kérek, hogy tegnap este jelenetet rendeztem a hallban. Ugyanis nagyon ingerült voltam. Mert a hangom teljesen elment az allergiám miatt, az előadásomat félbe kellett szakítanom. Tudja Ön, micsoda kellemetlenség ez nekem? Két éve erre a tudományos előadásra készültem! Szóval panaszt akartam tenni, és hát kicsit hangosabban beszéltem a kelleténél. Szó szót követetett, és összeszólalkoztunk a portással. Az okozott kárt /az eltört tükröt, a levert vázát/ megtérítem, de a portástól és a segédjétől már nem kérek bocsánatot, mert kérem a földre nyomtak, az arcomat a padlónak szorították, közben a segéd durván szidalmazott, egyszer belém is rúgott. Kérdem én, hol élünk? Milyen ország ez? Az ember már panaszt sem tehet? És már megint nincs egyetlen szappan sem a szobában! Unom én ezt. De nagyon!
S. J. Schmidt


Schmidt úr,
kérem, hogy rendezze számláját, és hagyja el a 416-os szobát. Ezennel házi úri jogommal élve kitiltom a Hotel Continentálból.
Üdvözlettel: Arnold Gehlen, Igazgató


Mélyen tisztelt Gehlen Igazgató úr,
sajnos az egész városban nincsen szabad szállodai szoba, éppen valami autóvásárt tartanak. Kérem, legyen elnézőek, az önök szállodája nagyon szép, nagyon jól érzem magam önöknél, az okozott kárt természetesen megtérítem, és ígérem, nem lesz több gond velem.
Üdvözlettel: Prof. Dr. Siegfried J. Schmidt:


Tisztelt Schmidt úr,
nálunk a vendég az első, a legelső. Sőt: a legeslegelső. Ezért úgy döntöttünk, maradhat két éjszakát, ugyanis szerdán ér véget a nemzetközi autószalon vásár. Utána minden bizonnyal talál szabad szobát a város szállodáiban.
Üdvözlettel, Hakim Bey, menedzser.


Kedves Hanne,
megint szappant találtam a szobában. Ezúttal a ruháim között! Kérem, ma reggel felvettem az ingemet, és egy órával később már az egész testem, arcom vörös lett a kiütésektől. Így nem léphetek emberek elé! Pedig éppen ma – a múltkori helyett – pótlólag megtarthattam volna az előadásomat. Szórakoznak velem?!? Mire jó ez?
Schmidt, 416-os szoba.


Tisztelt Scmid úr,
a nevem Hanna, nem Hanne, kérem, jegyezze meg végre! És vegye végre tudomásul: mi nem helyezünk SEMMIT a vendégek szekrényébe. Mi a fürdőszobai szekrénybe teszünk szappant. 3 darabot, és a kézmosó mellé másik hármat. Ez az előírás! Kérem, Ön miatt már egy szobalányt elbocsátottunk, azt a lányt, aki kizárólag a 416-os szobával foglalkozott azon az emeleten. Hát nem elég ennyi?
Hanna, főszobalány


HannA, Hane, nekem olyan mindegy!
Szóval: milyen alapon gondolja, hogy szórakozom? Vegye tudomásul, a szappant valaki betette a szekrényembe, mert ártani akart nekem! Talán az elbocsátott lány volt az? És miért kell az elbocsátást rám kenni? Mi közöm nekem mindehhez? És mi közöm az ostoba előíráshoz? Látja, ez itt a baj, hogy mindenki vakon és szolgaian követi az előírást, bizony, ezért történt már ennyi baj ebben az országban. Követelem, hogy kérjen bocsánatot!
Schmidt


Schmidt úr,
jó, ha tudja, hogy Hanna nagyszüleit meghurcolták azokban az években. Szóval maga ne jöjjön itt ilyen durva célozgatással. Csak azért, mert vendég, nem engedhet meg magának mindent. Szegény lány teljesen kiborult. Bocsánatot pedig nem kér sem ő, sem én. Mit képzel maga, hol van? Azoknak az időknek már vége, hogy így lehetett bánni az egyszerű dolgozóval. Ne kívánja, hogy egyszer az épületen kívül találkozzunk!
Norbert Wiener, recepciós.


Tisztelt Gehlen Igazgató úr! Bey úr,
Tudatom: nem hagyom el a 416-os szobát egészen addig, amíg el nem tűnik az arcomról a kiütés. És ez eltarthat néhány napig. Másodszor: ez alatt az idő alatt senki sem léphet a szobámba. Harmadszor: ezt az időszakot nem vagyok hajlandó kifizetni, így ne is jöjjenek semmilyen számlával. Negyedszer: a kárt, amit tudományos pályafutásomban okoztak, meg fogják téríteni, Ezt még megkeserülik!
S.


Tisztelt Schmidt úr,
kérem, nyissa ki az ajtót. Mindent meg lehet és meg is kell beszélni. Ön intelligens ember, ne kényszerítsen bennünket a végsőkre.
Rainer Leschke, Security Service, Hotel Continentál,
(az ajtó alatt becsúsztatott papír)


Az ügyeletes kollégának!
Tegnap este, 21 óra után új beteget szállítottak be.
A páciens bezárkózott a szállodai szobába, az ablakon keresztül tárgyakat dobált az emberekre, durván molesztálta a szállodai alkalmazottakat, a szobát többszöri felszólításra sem hagyta el.
A személy erősen kolerikus. Miután behozták: agresszíven viselkedett, adatait nem adta meg, a kötelező zuhanyozásnál heves ellenállást tanúsított, szappanokat dobált, az egyik segédápolót megütötte.
T. Kolléga, a pácienst a G. szárnyban, a 6-os kórteremben helyeztem el.
Szerintem, Prof. Jakobson ügye lesz, az öregúr imádja az ilyeneket, de ő csak a jövő héten jön vissza, éppen valami konferencián vesz részt Genfben. Addig is javaslom, ne tegyünk semmit, a személyt altassuk…
Válaszodat várva, Dr. W. Benjamin.

 
¤ lap tetejére