• Web 2.0 az online médiában

  konferencia

  Az online média nagy fejlődési potenciállal rendelkező, innovatív szakmai terület. Minden jelentős hagyományos médium megjelent már a webes felületen, és a hagyományos tömegkommunikációs modell mellett fokozottan előtérbe kerülnek a webkettes jelenségek. A web 2.0 kulcsfogalmai – a felhasználói tartalom-előállítás, a kollaboráció, a külső kontroll és normarendszer relativizálódása, a közösségteremtő erő – érdekes módon kerülnek kölcsönhatásba a hagyományos tömegkommunikációs médiamodellel.

  Erről a jelenségről rendezett a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke nagy sikerű konferenciát 2009. május 8-án.

  Az aloldalról letölthető a konferencián elhangzott előadások anyaga.

 • Lukács László: Ipari táj

  recenzió

  A munkásosztály néprajzi vizsgálatáról szóló könyv sokak számára nem lenne érdekes, ám 2009-ben, Magyarországon ez a kérdés már kezd izgalmassá válni. Paládi-Kovács Attila Ipari táj című könyvében felhívja a figyelmünket arra, hogy „A magyar etnológusok és folkloristák az elmúlt évtizedekben (1956-1990) nagy lehetőséget mulasztottak el ezen a területen. Ugyanis a tárgyak és dokumentumok nagy tömege elpusztult, sok munkáskolóniát leromboltak, átalakítottak, s kihalt a 19. században született utolsó munkásgeneráció is.” A nyilvánosságra kerülő mulasztások önmagukban is izgalmasak. Egy tanulmánnyal is felérő recenzióban ismerteti a kötetet Lukács László.

 • Szűts-Novák Rita: Misztika a modernitásban

  tanulmány

  A misztika a szerző szerint nem divatos tudatforma, a róla való ismereteink is homályosa, az információs társadalomban más köti le az egyént. Éppen ezért érdemes végiggondolni a fogalom alapjait, és megkísérelni a definiálást. Szűts-Novák Rita az alapkérdéseken töpreng tanulmányában.

 • Szele Bálint: „Ha előre tudom, nem vállaltam volna”

  Interjú Spiró Györggyel (Budapest–Székesfehérvár, 2009. május 7.)

  Spiró György a mai magyar irodalmi élet egyik kulcsfigurája. Elmélyült, önálló gondolkodó. Állításai megalapozottak, bátrak. Nem fél hozzányúlni a „régi nagyok” munkáihoz. Így tett Shakespeare II. Richárd című drámájával is, hisz újra fordította. Sőt, azt mondja, hogy Shakespeare szövegei eredetileg „modernek” voltak, ezért jól tesszük, ha mai nyelvre fordítjuk őket. Erről az alkotói folyamatról szól Szele Bálint interjúja.

 • Végh Ákos: Tehetség
  Végh Ákos: Kifürkészhetetlen
  Szegedi Kovács György: A nagy hangolás
  Kürthy Réka: Párbeszédek

  novellák

  A nyár legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy jut végre időnk olvasásra. De nem akárhogyan, folyamatosan, órákon keresztül, akár éjjel-nappal. Ilyenkor teljesen elvarázsolnak a szerzők által megalkotott fiktív világok. Ehhez segítenek hozzá novelláink.

Figyelem! Az oldalak megtekintéséhez a Microsoft Internet Explorer 7 vagy 8, illetve Mozilla Firefox 3.5 böngészőket ajánluk. Kérjük, semmi esetre se használjon Internet Explorer 6-ot! Köszönjük!

Kodolányi János Főiskola - Székesfehérvár    NetMedia - European Online Journalism    AlbaMag - Regionális Portál